<$RESEPI PILIHANKU$>
SIAKAP SWEET SOUR
Masakan ni menjadi kegemaran anak perempuan saya Aliah.Sampai sos pun dibalunnya ! Bahan- bahannya: 1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan] - dilumur dengan putihtelur,garam dan tepung jagung lalu digoreng garing Bahan tumis : 5 ulas bawang merah (dimayang) 3 ulas bawang putih (dimayang) 1 cm halia (dihiris halus) Bahan untuk sos: 2 sudu besar cli kisar 1/2 cawan sos tomato 3 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tiram 1/2 cawan air 2 biji cili merah (dipotong nipis) 1 biji tomato (belah 6) 1 /2 biji timun dipotong kecil dan memanjang 6 biji cili padi -diketuk 3 helai daun limau purut - optional 1 pokok daun bawang & daun sup (dipotong pendek) Garam dan gula secukup rasa minyak secukupnya 1 sudu besar tepung jagung - untuk pekatkan kuah Cara: 1. Ikan dilumurkan garam,telur putih dan tepung jagung. Setelah itu, gorengkan sehingga ikan menjadi garing. Hati-hati agar ikan tidak hangit.Terbalikkan kedua2 belah supaya masak rata. 2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi. 3.Masukkan cili kering, sos tomato, sos cili, sos tiram dan air. Biarkan bahan-bahan sos ini sebati. 4.Masukkan sedikit air dan campurkan dengan tepung jagung untuk memekatkan kuah. 5.Masukkan sayur-sayuran tadi seperti lobak merah,timun,tomato,daun limau dan juga cili padi yang diketuk. Biarkan sayur itu masak.Bolehlah dimasukkan garam dan gula. 6.Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi. 7. Hiaskan dgn daun sup & daun bawang dan sedia utk dihidangkan bersama nasi putih. Labels: LAUK PAUK |
Post a Comment