<$RESEPI PILIHANKU$>
KOEW TEOW TH'NG
Hidangan hujung minggu, masa balik rumah mertua.Ini permintaan dari mak mertua,katanya teringin nak makan keow teow th'ng.Jadi inilah hasilnya, sebenarnya dah lama tak masak keow teow th'ng nih.Bila dihidangkan ia jadi tumpuan anak-anak dan anak saudara sebab ada fishball,fishcake dan ayam.Cubalah ini resepi yg direka oleh saya disebabkan suka sangat dgn rasanya sewaktu makan di sebuah gerai suatu ketika dulu.... Bahan-bahan: 1 bungkus koew teow(direbus dan ditoskan air) 2 ekor ayam di(rebus) dgn 1.5 liter air diangkat serta disiatkan isinya 8 camca besar minyak bijan(nona) 3 inci halia-dikisar 10 ulas bawang merah-dikisar 10 ulas bawang putih -dikisar 7 sudu besar serbuk lada 1 genggam ikan bilis (dikisar) dgn 1 cawan air 2 kiub pati ikan bilis 5 bungkus fishball 5 bungkus fishcake-dipotong memanjang garam secukupnya Serbuk perasa jika suka Bahan hiasan: Isi ayam yg disiat (direbus tadi) Daun sup Daun bawang Bawang goreng Fishball(dimasak) dimasak bersama stok ayam Fishcake(dimasak) dimasak bersama stok ayam Sambal Kicap 15 biji cili padi,digoreng hingga pecah kulit(tanpa minyak) 6 ulas bawang putih,goreng bersama cili 1/2 cawan kicap manis(kipas udang) 1 biji limau nipis 3 sudu makan gula Cara 1.Tumbuk Cili dan bawang putih hingga lumat 2.Masukkan gula, gesek-gesekan dgn anak lesung(jgn tumbuk nanti sambal akan jadi pedas) 3.Masukkan kicap dan perahkan limau. 4.Kacau rata dan simpan di dlm peti sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum dihidangkan. Cara-cara membuatnya:
Labels: MEE |
Post a Comment