<$RESEPI PILIHANKU$>
IKAN MASAK TEMPOYAK
Sekarang ni kan musim durian so durian yg tak terhabis tu saya jadikan tempoyak( buah durian ni dari dusun mak). Saya ni mcm orang mengidam lah pulak bila tengok je tempoyak terus terfikir lama jugak tak masak tempoyak.Jadi , saya suruh suami belikan ikan dari Sg.Perak utk dibuat masak tempoyak(suami kerja sana).Ikan ni pun susah nak dapat tak tempah awal abis la! Dah dapat ikan terus je masak. Mmm... sedap sungguh..... Ikan patin masak tempoyak Bahan-bahan: 2 potong ikan patin @ ikan sungai(ikut citarasa anda) 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 2 batang serai ,diketuk 1 biji timun 5 tangkai daun kesum 1 keping asam gelugor 1 inci halia 10 biji cili padi 4 camca besar tempoyak Garam secukup rasa Serbuk perasa secukupnya Air secukupnya Cara-cara memasak: 1. Ketuk atau kisar bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia. Bahan-bahan ini dicampur dengan tempoyak dan dikisar sehingga bahan-bahan ini menjadi halus. 2. Potong timun. 3. Di dalam periuk, campurkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dengan sedikit air- PERHATIAN:kepekatan kuah bergantung kepada anda - dan tambahkan serai , potongan timun dan diikuti dengan ikan. Masukkan juga asam keping, garam, serbuk perasa dan air secukupnya. 4. Masak sehingga ia mendidih dan sedikit pekat. Akhir sekali, masukkan daun kesum. 5. Kacau selalu supaya tidak meruap dgn api sederhana. Tutup api dan hidangkan. Labels: LAUK PAUK |
Post a Comment