myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
Orang Online myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers


About Me

Mycodesplace - the best myspace site


Name::intan
From::Alor Setar, Kedah, Malaysia
I luv cooking..47 yrs old.I’m a happily married woman of many years to the most amazing man. Mother of three PERFECT children...I'm a working Mum who loves every minute of it. My 2 daughters and only 20 year old son is the center of my world. My husband is better to me than I deserve. I'm a lucky woman.
View my complete profile myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

Please come again..





Blogging la pulak

Assalamualaikum semua...

WELCOME 2010

Ikan Gelama (masin) masak cili padi

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! MALAYSIA GENAP 52 TAHUN

ROTI JALA BERKUAH KARI DAGING BAHAN BAHAN ROT...

Assalamualaikum , Do'a malaikat Jibril menjelang R...



My new collection of Flowerwallscone :)

SAGU LEMAK BERKRIM~PILIHAN SEKELUARGA





May 2006 October 2006 November 2006 December 2006 January 2007 March 2007 April 2007 May 2007 June 2007 July 2007 August 2007 September 2007 November 2007 January 2008 March 2008 May 2008 June 2008 May 2009 August 2009 September 2009 December 2009 November 2011 June 2014




Resepi Kak Noormasri
Ct Nik Resepi
alangbuana
Jom Masak-masak!!!
Koleksi Resipi Diana
sitisalmi-cross stitch
Syidah: ME INSIDE OUT
Koleksi Resepi Kak Liza
Kak Umi Silk Ribbon
Jom Intai Dapur Mak Lang
SHOPPING WITH LILY
batriesyiahomemade
Jemput Singgah Ke Teratak Chetam
HE



Nora's Touch Welcome to my world of colours

Suesafia'S Cottage

Emelyn's Garden Home Decor

Haz Cottage Charm

HANDBAGS AT MAMA FORUM

tudung online

darmocottage

Hiasan Rumah Inggeris

English Furniture Custom Made & Hand painting



Blogger

FinalSense

Amazon

Yahoo

Ebay

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



Google
<$RESEPI PILIHANKU$>
myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
KEK COKLAT MOIST (LEMBAB)
KEK COKLAT MOIST
All Purpose Flour

Kek ini memang moist dan senang aje nak buatnya,kalau ikut step pertama sure menjadi punya.Selamat mencuba!

KEK COKLAT MOIST

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan all-purpose flour

2 cawan gula kaster

1 camcateh baking powder

1/2 camcateh baking soda

1 1/2 cawan serbuk koko

1 1/2 ketul butter

3 biji telur

2 camcateh vanilla

2/3 cawan sour cream

1 1/2 cawan air sejuk(dari peti sejuk)

Pes coklat:
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila(star brand)
1 sudu teh perisa coklat(star brand)
1 sudu teh serbuk koko
Bahan-bahan ini dibancuh bersama-sama.

Cara-cara:

8 inch acuan -acuan di alas kertas minyak dan disapu butter.


Topping(ICING): 6 auns semisweet chocolate, dipecahkan kecil-kecil, 3/4 dari 1 ketul butter , 1 camca kecil minyak jagung, 1/2 cawan sour cream,1 sudu kecil vanilla dan 6 sudu besar susu pekat.


Keluarkan semua barang supaya berada pada suhu bilik.
Panaskan oven pada suhu 350F.

Terdapat 2 cara untuk mengadun adunan kek. Cara Pertama:Satukan semua bahan ke dalam mixer iaitu tepung, gula, baking powder, soda, koko, butter, telur, vanilla, dan sour krim ke dlm pengadun dan adun sehingga gebu, lembut dan sebati. Diikuti dengan pes coklat. Dan akhir sekali masukkan air ais dari peti sejuk sedikit demi sedikit sambil dikacau.Kacau perlahan-lahan.Kemudian masukkan adunan tadi ke dlm acuan yang bergris dan bakar.
Sebaliknya jika anda suka membuat kek mengikut langkah demi langkah, anda boleh mengikut panduan ini. Cara Kedua:Campurkan gula dan butter.Pukul sehingga kedua-duanya menjadi kembang dan gebu. Selepas itu, masukkan pula tepung sedikit demi sedikit, pastikan adunan dikacau perlahan-lahan dan dikacau satu arah sahaja sehingga tepung menjadi sebati.Kemudian masukkan pula koko, sour cream, vanilla, dan telur. Pukul di dalam mangkuk sehingga menjadi sebati.Selepas itu, barulah dimasukkan kedlm adunan tepung tadi. Kacau perlahan-lahan pada satu arah sahaja. Masukkan pula pes coklat dan dikacau lagi. Akhir sekali masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil digaul perlahan-lahan. Dengan menggunakan spatula plastik sapu dan ratakan adunan ke dalam tin pembakar,yang telah dilapik dgn kertas minyak serta disapu dgn butter di sekeliling acuan. Bakar selama 35 minit, untuk memastikan kek telah masak cucuk dgn lidi ditengah2 kek, jika tidak melekat tepung pada lidi tandanya kek telah masak. Keluarkan kek dari oven, sejukkan sebelum disapukan dgn toppin(icing). JANGAN risau jika permukaan kek pecah2, sbb ia boleh disembunyikan dengan icing yg disapukan pada permukaan kek.

Cara membuat(topping) icing :
Cairkan coklat dan butter di dalam bekas, Masukkan ke dlm microwave @ masakkan di atas api. Masak dgn api yg perlahan.Apabila coklat dan butter sebati, masukkan minyak jagung @ minyak zaitun, diikuti pula dengan sour krim dan vanilla. Akhir sekali masukkan susu pekat. Masak sehingga menjadi sebati.Anda perlu tambahan air panas satu sudu kecil pada adunan ini. Sapukan pada kek dan hias mengikut kehendak anda.


Labels:

posted by intan at May 29, 2007 0 comments

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
<$RESEPI PILIHANKU$>
myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
SUP TULANG ala GEAR BOX & MIHUN SUP
SUP TULANG GEAR BOX

BAHAN HIASAN MIHUN SUP

MIHUN SUP

SUP TULANG GEAR BOX & MIHUN SUP

Mmm... entah kenapa tetiba masa kat tempat keja teringin nak makan mihun sup, so hubby belikan tulang kaki lembu. Balik kerja terus masak.Jamu selera sakan la.Kebetulan di sebelah petang kekawan suami datang ke rumah, apalagi lepas makan mihun sup diaorang meratah la pula sup gear box pas tu siap sedut ngan straw lagi (he he..) Kecur air liur! Selamat mencuba!

Bahan-bahan:

1 batang kaki lembu- dibersihkan & dipotong ikut suka

1 kilo daging - dibersih & dipotong ikut suka

1 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

3 sudu besar jintan manis

3 sudu besar jintan putih

3 sudu besar ketumbar biji

1 inci lengkuas

7 biji lada hitam

3 cm halia - diketuk

1 cm kulit kayu manis

3 biji buah pelaga

3 biji bunga cengkih

3 kuntum bunga lawang

5 cm halia - diketuk

2 kiub pati lembu MAGGI (Sup tulang)

Sup bunjut (Adabi)

garam secukupnya

Serbuk perasa (jika suka)

1/2 senduk minyak masak

Air secukupnya


Cara-caranya:

  1. Satukan bawang besar,bawang putih,jintan manis,jintan putih, ketumbar,lengkuas.Kemudian kisar sehingga halus.
  2. Panaskan minyak masak, tumiskan kulit kayu manis,cengkih, bunga lawang, lada hitam dan halia. Selepas itu, bolehlah dimasukkan pula rempah yang telah dikisar tadi. Kacau sehingga ia kekuningan dan berbau wangi.Seterusnya masukkan kaki lembu yang telah dipotong mengikut saiz yang disukai.Kacau rempah agar sebati dengan kaki lembu tadi.
  3. Apabila rempah telah masak, bolehlah dimasukkan air secukupnya serta kiub pati lembu(sup tulang) dan sup bunjut.

  4. Selepas itu, masukkan garam secukup rasa dan sedikit serbuk perasa(jika suka).

  5. Untuk memastikan tulang dan daging yang direbus empuk tudungkan periuk. Perlahankan api dan biar ia merenih seketika sehingga daging dan tulang empuk.

  6. Apabila mendidih tutup api,Walah... siap utk dinikmati!

  7. Sup tulang ni sesuai utk dinikmati dengan mee,mihun, nasi, dicicah dgn roti atau dihirup begitu saja. Bestnya!!


Untuk sambal:

2 senduk Cili Serbuk

1/2 senduk cili sos

Garam secukup rasa

2 camca besar gula

2 cawan air

Caranya:

Kesemua bahan di atas dimasak di dalam periuk di atas api yang sederhana.Kacau selalu.Apabila sebati tutup api dan hidangkan bersama-sama dgn mihun sup.

Labels:

posted by intan at May 24, 2007 1 comments

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
<$RESEPI PILIHANKU$>
myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
KEK CHIFFON PANDAN

Kek Chiffon pandan

Bahan-bahan:

3 oz santan + jus pandan(ikut sukatan dibawah) + dicampur kedua-duanya bagi mendapatkan
5oz pati santan pandan
8 helai daun pandan ditambah ~50ml [3camca besar air] bagi mendapatkan jus daun pandan (didapati dgn mengisar daun pandan serta ditapis)

3 oz Tepung naik sendiri (Self raising flour)

3.5 oz gula castor

4 telur kuning

4 telur putih

1/2 camca besar cream of tartar

1 camca besar minyak jagung

1/4 camca besar garam halus

Cara-cara menyediakannya:

1.Kuning telur + ¼ camca besar garam + 2oz gula dipukul dengan hand whisk.

2.Masukkan santan yg telah dicampur dgn jus pandan + dan dipukul sehingga sebati.

3.Kemudian masukkan self-raising flour.

4.Masukkan pula 1 camca besar corn oil dan dikacau rata.

5.Telur putih - gunakan pemukul elektrik, pukul sehingga buih besar terbentuk. Campurkan cream of tartar dan pukul sehingga ia berwarna keputihan. Masukkan 1.5 oz gula ke dalam 3 biji putih telur . Pukul sehingga putih telur megembang, mengambil masa lebih kurang 8 - 10 minit.

6.Masukkan 1/2 telur putih ke dlm adunan tepung. Kacau perlahan. Masukkan adunan tepung ke dlm lebihan putih telur dan dipukul lagi dgn perlahan.

7.Masukkan adunan tadi ke dlm tin pembakar berukuran 22cm(9inci) yg telah disapukan mentega dan di bakar didalam oven 170C - 180C for 45 - 60 minit @ sehingga ia masak.

8.Terbalikkan segera di atas redai kuih dan keluarkan selepas 5 minit,untuk mengelakkan kek terbenam atau kecut.

9.Hiaskan kek mengikut kesukaan masing-masing.Kek ini enak dimakan pada hari ia dibuat.

Labels:

posted by intan at May 15, 2007 0 comments

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

Mycodesplace - the best myspace site

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

thediamonddew.com
thediamonddew.com

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

thediamonddew.com
thediamonddew.com

thediamonddew.com
thediamonddew.com

FIGHT BREAST CANCER
FIGHT BREAST CANCER