<$RESEPI PILIHANKU$>

![]() ROTI JALA BERKUAH KARI DAGING BAHAN BAHAN ROTI JALA 2 cawan tepong gandom 2 biji telur 3 cawan santan dari satu biji kelapa 1/2 sudu kecil pewarna kuning garam secukup rasa Cara- cara membuatnya: 1.Campurkan kesemua bahan bahan diatas dan masukkan ke dalam pengisar(blender) kisar hingga sebati. 2.Gunakan acuan Roti Jala dan kiraikan diatas kuali yang nipis. BAHAN BAHAN KARI DAGING 1 paket rempah kari (daging) 1 ekor ayam @ daging - dipotong kecil 7 ulas bawang merah - dikisar 3 ulas bawang putih - dikisar 2 biji buah keras-ikisar 2 inci halia - dikisar 3 biji buah pelaga 2 kuntum bunga lawang 3 kuntum cengkih 1 kuntum kulit kayu manis 3 tangkai daun kari 3 sudu besar kerisik 1 biji kelapa (ambil 4 cawan santan) minyak untuk menumis garam secukup rasa 4 biji ubi kentang (dipotong dadu) cara-cara: 1. Bersihkan ayam @ daging lembu dan potong kecil-kecil. 2.Campurkan rempah daging, bawang merah,bawang putih dan halia yang telah dikisar ke dalam periuk minyak. Kacau sehingga naik bau.Pastikan rempah tidak hangit nanti rasanya tak sedap. 3. Panaskan minyak di dalam periuk. Apabila minyak telah panas, tumiskan daun kari,kulit kayu manis,bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih.Sehingga kekuningan.Selepas itu masukkan pula campuran rempah yang telah dikisar tadi. 4. Apabila rempah masak.Masukkan daging @ ayam.Kacau hingga pecah minyak.Kemudian, masukkan pula santan, ubi kentang dan garam. 5.Masak sehingga pecah minyak dan hidangkan. Labels: KUIH MUIH |

Post a Comment