Sunday, November 18, 2007

KEK LAPIS INDIA


Kek Lapis India - Sumber Kak Deeyanas Rnet

Resepi ni saya dapatkan dari Teratak Chetam.Nampak ja dah tau mmg sedap.Terima kasih Chetam kerana sudi berkogsi dengan kami.Menurut Chetam Kek Lapis India ni merupakan salah satu dari resepi Kek Lapis Sarawak yang tengah heboh di Rnet. Resepi ini telah disumbangkan oleh Kak Deeyanas (orang Sarawak - tokeh kek lapis) semenjak tahun lepas tapi cuma menjadi sebutan apabila Kak Rodziah mencuba resepi ini dan menayangkan gambarnya minggu lepas. Menurut Chetam di Rnet semua kecoh dan teruja dengan gambar yang ditayangkan termasuklah Chetam...

Jadi bagi peminat Kek Lapis selamat mencuba.Begitu juga bagi kekawan yg lain cuba jgn tak cuba mesti ramai yg terpegun dengan rasanya yg best.....

Note(Citarasapilihan intan) : Sukatan di bawah saya telah ubahsuai sebab rasanya terlalu manis.Oleh itu, saya telah kurangkan sukatan gula dan susu terutama bagi yang baru nak mencuba resepi nih sebab rasanya sangat manis nanti terkezut pulak lidah tu..... hi hi hi ditambah lagi dengan coklat cadbury waduh nanti boleh dapat serangan Diabetes ehehehe Sowi ya Kak Deeyanas ....

Kek Lapis India
Sumber : Kak Deeyanas Rnet
Gambar Kek : Kak Rodziah Rnet

BAHAN-BAHAN:

16 oz mentega
10 biji telur
65 gm nestum putih (nestum beras bayi) saya ganti dengan nestum untuk famili (dikisar halus)
270 gm gula caster - (Sukatan asal 300 gm)
100 gm tepung biskut marie - Hancurkan biskut marie ngan blender baru ditimbang
1 peket santan serbuk (50gm) -optional(saya gunakan 1 oz santan kotak)
8 sudu makan susu PEKAT manis (sukatan asal 397 gm -manis tu )
120 gm tepung gandum
coklat cadbury secukupnya(saiz kecil) - perasa strawberry yoghurt

Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu hingga habis. Masukkan tepung biskut marie, nestum, tepung gandum, santan dan susu. Gaul rata. Bakar lapisan pertama hingga masak. Ratakan adunan untuk lapisan kedua dan susun coklat cadbury. Bakar hingga masak. Ulang hingga habis.

Nota Kaki Kak Deeyanas:
1) Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
2) Susu dan gula boleh dikurangkan jika anda tidak gemar terlalu manis.
3) Gunakan acuan saiz 9" x 9" jika anda tidak suka kek yg terlalu tinggi.
4) Saya selalu kisar gula pasir biasa untuk buat kek, jarang guna gula kat bakery shop


TIPS MEMBUAT KEK LAPIS

TIPS MEMBUAT KEK LAPIS

1. Mulakan dengan Bismillah dan Selawat Nabi dan bila kek telah berjaya dihasilkan ucapkan Alhamdullilah. Yakin yang anda boleh membuatnya dan InsyaAllah akan berjaya.

2. Jangan terlalu digaul adunan tepung kerana ini akan membuat adunan tepung mendap dan tidak kembang.

3. Pandailah mengawal api kerana kek lapis cepat masak, sekiranya ditinggalkan kesian hangus kek itu tidak cantik jadinya.

4. Perlukan kesabaran bila membuat kek lapis, gagal sekali tidak bererti gagal selamanya. Kalau gagal cuba lagi, kali permulaan sy cuba membakar Kek Lapis sebanyak 2 kali gagal dan kali ketiga alhamdullilah kek cantik dibakar.

5. Jangan sapu terlalu banyak mentega diantara satu lapis dan lapis yang lain ini membuat kek lembab dan benyek. Cukup hanya sapu sekadar untuk kek tidak terlalu kering.

6. Ikut peraturan di resipi dan timbang bahan-bahan dengan teliti.

7. Pukul adunan telur dan gula sehingga betul-betul kembang. Nak tahu macam mana dia kembang, angkat adunan dan ia tidak mudah jatuh, kalau masih cair dan jatuh pukul lagi sehingga kembang. Ini paling penting, kalau adunan cair kek akan jadi tidak lawa dan juga kurang sedap.

8. Gunakan daya imaginasi dan kreativiti bila membuat kek lapis yang banyak bentuk dan warna. Bila kita sabar dan menggunakan daya creativiti insyallah kek akan menjadi lawa dan sedap dimakan.

9. Selesai membakar, biarkan kek betul-betul sejuk dalam loyang sebelum mengeluarkannya untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment