myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
Orang Online myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers


About Me

Mycodesplace - the best myspace site


Name::intan
From::Alor Setar, Kedah, Malaysia
I luv cooking..47 yrs old.I’m a happily married woman of many years to the most amazing man. Mother of three PERFECT children...I'm a working Mum who loves every minute of it. My 2 daughters and only 20 year old son is the center of my world. My husband is better to me than I deserve. I'm a lucky woman.
View my complete profile myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

Please come again..





BISKUT RAYA

ALFATIHAH

NASI AYAM

GELANG KESIHATAN UNTUK ANDA DAN KELUARGA

AROMATERAPI DYMIUM BEST !!!

KETAM BERSOS

KOEW TEOW TH'NG

IKAN MASAK TEMPOYAK

7 LANGKAH CAKAR HARIMAU

SIAKAP SWEET SOUR




Resepi Kak Noormasri
Ct Nik Resepi
alangbuana
Jom Masak-masak!!!
Koleksi Resipi Diana
sitisalmi-cross stitch
Syidah: ME INSIDE OUT
Koleksi Resepi Kak Liza
Kak Umi Silk Ribbon
Jom Intai Dapur Mak Lang
SHOPPING WITH LILY
batriesyiahomemade
Jemput Singgah Ke Teratak Chetam
HE



Nora's Touch Welcome to my world of colours

Suesafia'S Cottage

Emelyn's Garden Home Decor

Haz Cottage Charm

HANDBAGS AT MAMA FORUM

tudung online

darmocottage

Hiasan Rumah Inggeris

English Furniture Custom Made & Hand painting



Blogger

FinalSense

Amazon

Yahoo

Ebay

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



Google
<$RESEPI PILIHANKU$>
myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
LAKSA KEDAH
LAKSA KEDAH

Bahan-Bahan

2 bungkus laksa - (direndam dan direbus hingga masak)
11/2 kg ikan kembung atau ikan selayang(direbus)
1batang bunga kantan
1 ikat daun kesum
1 genggam keping asam keping
air untuk merebus ikan
Isi ikan,kembung kurau atau talang 1 ketul-dibakar dan ditumbuk
garam dan serbuk perasa secukup rasa

Bahan-bahan untuk dikisar :-
15 tangkai cili kering
2 cm belacan
25 ulas bawang merah

Bahan-bahan untuk dihiris:-
1 biji timun
1 pokok daun salad
2 biji bawang besar
10 tangkai cili padi
6 biji limau kasturi dibelah 2

Cara Memasak

1. Rebus ikan kembung atau selayang bersama dgn air dan asam keping sebanyak 1 genggam(tujuannya supaya dapat menghilangkan hanyir ikan).Biar ikan ini masak.Air rebusan ikan jangan dibuang kerana nanti akan diguna semula sbg kuah.
2. Asingkan isi dan tulangnya. Asam keping juga jangan dibuang dan masukkan semula kedalam air rebusan ikan tadi.
3.Kemudian isi ikan diramas @ kisarkan isinya dan ketepikan.Begitu juga tulang ikan hendaklah dikisar bersama dgn air .Kisar tulang ini sehingga habis kesemuanya.Kemudian apabila selesai tulang ikan tadi perlu ditapis dan diambil airnya.Ketepikan.
4.Selepas itu, masukkan pula bahan-bahan kisar iaitu cili,bawang merah dan belacan(optional). Biarkan semua bahan ini mendidih dan naik bau.
5.Selepas itu, bolehlah dimasukkan air rebusan ikan dan air tapisan tulang ikan tadi ( kepekatan terpulang pada anda, lagi sedap kalau kuah pekat).Masukkan pula isi ikan yg diramas tadi.Dan jgn lupa untuk menyedapkan kuah masukkan isi ikan yang telah dibakar ke dalam kuah.
4.Apabila mendidih masukkan pula bunga kantan dan daun kesum.
5.Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
6.Kuah siap utk dihidangkan bersama-sama laksa dan bahan2 hirisan.


Masakan bergambar(langkah2)


Ikan yang direbus bersama dengan asam keping.
Air rebusan jangan dibuang ia akan digunakan sebagai kuah.

Tulang ikan ditapis dan air tapIsannya juga akan
digunakan sebagai kuah

Cili kisar,bawang merah dan belacan
dimasak bersama sehingga mendidih dan naik bau.

Selepas itu,masukkan air rebusan dan air tapisan tulang ikan
ke dlm periuk
Masukkan isi ikan yang telah diramas sehingga
hancur ke dalam kuah
Isi ikan talang dibakar dan ditumbuk selepas
itu masukkan ke dalam kuah.Ini lah rahsia untuk
menyedapkan kuah laksa.

Bihun laksa hendaklah direndam terlebih dahulu sebelum
ianya direbus supaya cepat dimasak nanti

Labels:

posted by intan at September 28, 2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

Mycodesplace - the best myspace site

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

thediamonddew.com
thediamonddew.com

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

thediamonddew.com
thediamonddew.com

thediamonddew.com
thediamonddew.com

FIGHT BREAST CANCER
FIGHT BREAST CANCER