<$RESEPI PILIHANKU$>
BISKUT RAYA
Bahan-bahan
tepung sedikit). Masukkan jam nenas dan gulung spt ditunjukkan dlm gambar. Sapukan kuning telur sebagai pengilat(glaze). Dan bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit
Bahan Glaze/pengilat Bahan-bahan utk jem nenas (untuk dua adunan) 3 biji nenas masak 2 cawan gula pasir 1 biji limau nipis, ambil airnya 5 kuntum cengkih 1 inci kulit kayu manis 1 helai daun pandan Cara Membuatnya 1. Nenas diparut dan diperahkan airnya. 2. Masukkan ke dalam kuali bersama air limau nipis, cengkih, kulit kayu manis dan daun pandan. Kacau hingga kering. 3. Kemudian masukkan gula dan terus dikacau lagi hingga kental. Sejukkan sebelum digunakan. Adunan tepung yg telah siap di adun dan inti jam nenas yg dibulat kecil2 Dengan menggunakan acuan tart ,paipkan adunan Hasilnya adalah seperti ini... Kemudian,letakkan inti nenas dihujungnya dan gulung seperti tikar Sapukan kuning telur di atasnya,bakar sehinga ia masak Biskut Almond London:Bahan-bahan: 1 ketul butter (250g) 4 oz gula perang 1/8 sudu teh sodium bicarbonate 9 oz tepung gandum 1 sudu besar serbuk badam 3 sudu besar tepung hong kwe (packet yang biru) 1 sudu teh vanilla essence 1 cawan badam dibakar 250g coklat masakan sedikit mentega Cara-cara: 1. Pukul butter dengan gula perang hingga kembang then masukkan vanilla essence 2. Ayak tepung gandum, sodium bicarbonate, tepung hong kwe bersama-sama. 3. Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam adunan butter & gula tadi. Masukkan serbuk badam. Kalau adunan lembik, tambah lagi tepung hong kwe atau serbuk badam. Jangan tambah tepung gandum, nanti kuih kurang rangup. 4. Bentukkan bulat-bulat dan letakkan badam yang telah dibakar ditengah-tengah (Badam ikut suka, kalau nak kuih tu besar & bentuk oval, letak sebiji, kalau tak letak 1/2 je, so jadi bulat-bulat). 5. Bakar sampai masak & sejukkan. Untuk salut coklat. 1. Potong coklat masakan jadi kiub. Then cairkan guna double boiler. Masukkan sedikit butter untuk mengilatkan coklat. 2. Masukkan kuih yang dah sejuk tadi dalam coklat cair, then kaup guna garpu & terus masukkan dalam paper cup. BISKUT JEJARI OATS BAHAN-BAHAN: 3 0z Oats 11 oz mentega (1 ½ cube bar) 5 sudu makan minyak sapi 12 oz gula caster (1 ½ cawan) 14 oz tepung gandum (3 ½ cawan) } Diayak 2 oz koko Vanhouten (½ tin kecil ) } bersama2. 1 sudu kecil banking powder } 4 biji kuning telur 4 sudu teh air Susu tepung secukupnya Satukan semua bahan kecuali susu tepung. Adun hingga sebati. Ambil sedikit adunan dan bulat2 kan membujur seperti bentuk biskut makmur. Bakar dalam ketuhar 160C sehingga masak. Biarkan biskut benar2 sejuk lalu digolekkan kedalam susu tepung. Labels: BISKUT |
Post a Comment