myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
Orang Online myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



Daisypath Anniversary tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers


About Me

Mycodesplace - the best myspace site


Name::intan
From::Alor Setar, Kedah, Malaysia
I luv cooking..47 yrs old.I’m a happily married woman of many years to the most amazing man. Mother of three PERFECT children...I'm a working Mum who loves every minute of it. My 2 daughters and only 20 year old son is the center of my world. My husband is better to me than I deserve. I'm a lucky woman.
View my complete profile myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

Please come again..





ALFATIHAH

NASI AYAM

GELANG KESIHATAN UNTUK ANDA DAN KELUARGA

AROMATERAPI DYMIUM BEST !!!

KETAM BERSOS

KOEW TEOW TH'NG

IKAN MASAK TEMPOYAK

7 LANGKAH CAKAR HARIMAU

SIAKAP SWEET SOUR

PEDOMAN BERSAMA




Resepi Kak Noormasri
Ct Nik Resepi
alangbuana
Jom Masak-masak!!!
Koleksi Resipi Diana
sitisalmi-cross stitch
Syidah: ME INSIDE OUT
Koleksi Resepi Kak Liza
Kak Umi Silk Ribbon
Jom Intai Dapur Mak Lang
SHOPPING WITH LILY
batriesyiahomemade
Jemput Singgah Ke Teratak Chetam
HE



Nora's Touch Welcome to my world of colours

Suesafia'S Cottage

Emelyn's Garden Home Decor

Haz Cottage Charm

HANDBAGS AT MAMA FORUM

tudung online

darmocottage

Hiasan Rumah Inggeris

English Furniture Custom Made & Hand painting



Blogger

FinalSense

Amazon

Yahoo

Ebay

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics



Google
<$RESEPI PILIHANKU$>
myspace layouts, myspace codes, glitter graphics
BISKUT RAYA
TART GULUNG

Bahan-bahan

300 gm tepung gandum
200 gm mentega
50 gm susu tepung
50 gm gula caster
3 kuning telur
1 putih telur
½ sudu kecil garam halus
½ sudu kecil vanila


Cara-caranya:

Pukul kuning telur dan putih telur bersama-sama dengan

gula caster.Masukkan tepung, garam dan vanila

dan adun sehingga ia membentuk satu adunan. (kalau lembik tambah

tepung sedikit). Masukkan jam nenas dan gulung spt ditunjukkan dlm gambar. Sapukan kuning

telur sebagai pengilat(glaze). Dan bakar pada

suhu 180 darjah selama 30 minit

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning

Bahan-bahan utk jem nenas (untuk dua adunan)

3 biji nenas masak

2 cawan gula pasir

1 biji limau nipis, ambil airnya

5 kuntum cengkih

1 inci kulit kayu manis

1 helai daun pandan

Cara Membuatnya

1. Nenas diparut dan diperahkan airnya.

2. Masukkan ke dalam kuali bersama air limau nipis, cengkih, kulit kayu manis dan daun pandan. Kacau hingga kering.

3. Kemudian masukkan gula dan terus dikacau lagi hingga kental. Sejukkan sebelum digunakan.

Selamat mencuba


Adunan tepung yg telah siap di adun dan inti jam nenas
yg dibulat kecil2

Dengan menggunakan acuan tart ,paipkan adunan

Hasilnya adalah seperti ini...

Kemudian,letakkan inti nenas dihujungnya dan gulung seperti tikar



Sapukan kuning telur di atasnya,bakar sehinga ia masak




Biskut Almond London:


Bahan-bahan:

1 ketul butter (250g)

4 oz gula perang

1/8 sudu teh sodium bicarbonate

9 oz tepung gandum

1 sudu besar serbuk badam

3 sudu besar tepung hong kwe (packet yang biru)

1 sudu teh vanilla essence

1 cawan badam dibakar

250g coklat masakan

sedikit mentega

Cara-cara:

1. Pukul butter dengan gula perang hingga kembang then masukkan vanilla essence

2. Ayak tepung gandum, sodium bicarbonate, tepung hong kwe bersama-sama.

3. Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam adunan butter & gula tadi. Masukkan serbuk badam. Kalau adunan lembik, tambah lagi tepung hong kwe atau serbuk badam. Jangan tambah tepung gandum, nanti kuih kurang rangup.

4. Bentukkan bulat-bulat dan letakkan badam yang telah dibakar ditengah-tengah (Badam ikut suka, kalau nak kuih tu besar & bentuk oval, letak sebiji, kalau tak letak 1/2 je, so jadi bulat-bulat).

5. Bakar sampai masak & sejukkan.

Untuk salut coklat.

1. Potong coklat masakan jadi kiub. Then cairkan guna double boiler. Masukkan sedikit butter untuk mengilatkan coklat.

2. Masukkan kuih yang dah sejuk tadi dalam coklat cair, then kaup guna garpu & terus masukkan dalam paper cup.



BISKUT JEJARI OATS

BAHAN-BAHAN:

3 0z Oats

11 oz mentega (1 ½ cube bar)

5 sudu makan minyak sapi

12 oz gula caster (1 ½ cawan)

14 oz tepung gandum (3 ½ cawan) } Diayak

2 oz koko Vanhouten (½ tin kecil ) } bersama2.

1 sudu kecil banking powder }

4 biji kuning telur

4 sudu teh air

Susu tepung secukupnya


Satukan semua bahan kecuali susu tepung. Adun hingga sebati. Ambil sedikit adunan dan bulat2 kan membujur seperti bentuk biskut makmur. Bakar dalam ketuhar 160C sehingga masak.

Biarkan biskut benar2 sejuk lalu digolekkan kedalam susu tepung.

Labels:

posted by intan at September 21, 2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

Mycodesplace - the best myspace site

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

thediamonddew.com
thediamonddew.com

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics

thediamonddew.com
thediamonddew.com

thediamonddew.com
thediamonddew.com

FIGHT BREAST CANCER
FIGHT BREAST CANCER