<$RESEPI PILIHANKU$>
LAKSAM
6 cwn tpg beras 1 cwn tpg gandum 8 cwn air suam Bahan Kuah: Bahan ulam2 kilo Ikan selayang (direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa(rujuk posting lepas) 2 inci halia-dikisar 3 inci lengkuas-diketuk 20 ulas bawang merah-dikisar 10 biji lada hitam@ serbuk lada hitam -dikisar 1/2 kilo Santan 1 genggam Asam keping garam secukup rasa Serbuk perasa timun,kacang panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus) Sambal Cili cili merah belacan garam limau Cara-cara Cara buat laksam
Untuk kuah(Sila rujuk cara untuk membuat kuah laksa) Nota-Untuk kuah laksam anda cuma perlu tambahkan lada hitam,halia dan lengkuas dan santan. 1. Ramas@ Kisar isi ikan. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama dengan bahan-bahan lain iaitu halia, lengkuas, bawang merah, lada hitam,santan,daun kesum,asam keping,garam dan serbuk perasa. Masak sehingga agak pekat. Untuk Sambal cili
Labels: MEE/MEEHUN/LAKSA |
Post a Comment